Lunchbijeenkomst #6: Geneeskundestudenten met risico op studie-uitval en – vertraging

Lunchbijeenkomst 6

Hierbij willen wij u graag weer uitnodigen voor de volgende lunchbijeenkomst van de ‘EUR Onderzoeksagenda Onderwijskwaliteit en Studiesucces’, die op dinsdag 5 april 2016 wordt georganiseerd. Dr. Karen Stegers-Jager een presentatie verzorgen over Geneeskundestudenten met risico op studie-uitval en – vertraging: kenmerken en mogelijke interventies.

Niet alle geneeskundestudenten zijn in even goed staat om te voldoen aan de eisen die de opleiding aan hen stelt, wat kan leiden tot studievertraging of zelfs uitval. In het gepresenteerde onderzoek stonden de volgende twee vragen centraal: 1) hoe kunnen studenten die het risico lopen op uitval of vertraging vroegtijdig worden geïdentificeerd en 2) wat kunnen geneeskundeopleidingen doen om deze studenten te helpen?

 In het kader van de eerste onderzoeksvraag worden resultaten getoond van 3 empirische studies, waarin onder andere is gekeken naar de voorspellende waarde van instroomkenmerken en eerdere (studie)prestaties voor prestaties tijdens verschillende fasen van de geneeskundeopleiding, naar verschillen in studieprestaties tussen allochtone en autochtone studenten en naar de relatie tussen motivatie, leerstrategieën, onderwijsparticipatie en studieprestaties in het eerste jaar.

In het kader van de tweede onderzoeksvraag worden resultaten getoond van studies naar effecten op de studievoortgang van de invoering van het bindend studieadvies en van verplichte begeleiding (1) en van een speciaal ontwikkelde geïntegreerde studievaardigheidstraining (2).

Tot slot wordt een geïntegreerd model voor studiesucces gepresenteerd bestaande uit een continuüm van academische en gedragsgerichte ondersteuning.

Locatie:               Campus Woudestein, Mandeville T3-06
Datum:                dinsdag 5 april 2016
Tijd:                      12.00 – 13.30 uur, inclusief lunch
Spreker:              Dr. Karen Stegers-Jager

Deze lunchbijeenkomst is de zesde in een reeks van tweemaandelijkse bijeenkomsten, waarin één of meer sprekers interessante bevindingen van hun onderzoek naar onderwijskwaliteit en studiesucces met u zullen bespreken. Doel van deze bijeenkomsten is om geïnteresseerde onderwijsonderzoekers van de EUR informeel te kunnen ontmoeten, best practices uit te wisselen en elkaar te informeren over de voortgang  en de bevindingen van de verschillende projecten binnen de Onderzoeksagenda. We hopen dat de lunchbijeenkomsten een inspiratiebron zullen zijn die leidt tot meer ‘evidence based practice’ in het onderwijs.

In verband met het bestellen van de lunch willen we u vragen om uiterlijk dinsdag 29 maart door te geven of u aanwezig zult zijn door middel van een reply naar dit emailadres.

We kijken uit naar uw komst!

Download de presentatie

Over de spreker

Karen Stegers-jagerKaren Stegers-Jager promoveerde in 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het gebied van medisch onderwijs. Als assistent professor is zij verbonden bij het Institute of Medical Education Research Rotterdam (iMERR). Haar aandacht gaat vooral uit naar uitval en vertraging onder geneeskundestudenten met een speciale focus op etnische minderheden en eerstejaarsstudenten.

Contact: k.stegers-jager@erasmusmc.nl

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s