Lunchbijeenkomst #10 : Verplichte Aanwezigheid en Prestaties van Studenten’.

Collegezaak Michelle Muus

Tijdens de laatste bijeenkomst van 2016 die op dinsdag 13 december plaatsvond presenteerde Matthijs Oosterveen de voorlopige bevindingen van zijn onderzoek.

Matthijs is PhD student bij de Erasmus School of Economics, faculteit algemene economie. Zijn project maakt deel uit van de EUR Onderzoeksagenda Onderwijskwaliteit en Studiesucces. Matthijs is met name geïnteresseerd in de toegepaste micro- econometrie en beleidsevaluaties op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt.

De titel van Matthijs Oosterveen ’s presentatie luidt als volgt: ’ Verplichte Aanwezigheid en Prestaties van Studenten’.  Hieronder geeft Matthijs een korte toelichting van van het onderwerp van zijn onderzoek:  

Wereldwijd gebruiken universiteiten werkgroepen om het onderwijs voor studenten te verpersoonlijken. Gegeven dat deze werkgroepen slecht worden bezocht en veel geld kosten, moeten studenten worden verplicht om aanwezig te zijn? Wij gebruiken data van de Erasmus Universiteit om de impact van verplichte aanwezigheid op de prestaties van studenten te onderzoeken. Hierbij maken wij gebruik van het feit dat studenten verplicht waren om naar de werkgroepen te gaan in het tweede jaar als hun cijfer gemiddeld lager was dan een zeven in het eerste jaar. Wij laten zien dat deze eis de aanwezigheid heeft verhoogd met 25 procentpunt (met een uitgangssituatie van 65 procent). Echter, een 10 procentpunt stijging in verplichte aanwezigheid zorgt voor een daling van de studenten prestaties met 0.1 standard deviatie. Vervolgens onderzoeken we waarom er sprake is van een daling in prestatie. Verplichte aanwezigheid zorgt voor meer vertrouwen bij de student over het cursusmateriaal. Tegelijkertijd doen ze minder aan zelfstudie. Dit suggereert dat verplichte aanwezigheid leidt tot een daling in studenten prestaties omdat werkgroepen worden gebruikt als een substituut, en niet als een complement, voor zelfstudie’.

matthijs

De aanwezigen werden uitgedaagd goed de aandacht erbij te houden. De economische achtergrond van Matthijs uitte zich in de vorm van verschillende statistische bevindingen en formules die tot die bevindingen hebben geleid. De gasten die bij de lunchovereenkomst aanwezig waren hebben Matthijs voorzien van interessante inzichten die hij zeker in overweging zal nemen bij zijn verdere onderzoek.

Wilt u de volledige presentatie bekijken? klik hieronder:
Klik hier


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s