Lunchbijeenkomst #11 :‘De effecten van een serious game op vaardigheden en motivatie bij artsen en studenten: het ‘expertise-reversal’ .

vb

dinsdag 17 januari vond de eerste lunchbijeenkomst van 2017 plaats. Dit was de elfde bijeenkomst van de reeks bijeenkomsten waarin één of meer sprekers interessante bevindingen van hun onderzoek naar onderwijskwaliteit en studiesucces met de aanwezige genodigden bespreken.

op 17 januari was het Mary Dankbaar die haar onderzoek presenteerde op de bijeenkomst. Mary is programmamanager e- learning bij het Erasmus MC, afdeling Onderwijs, Beleid en Advies en onderzoeker bij iMERR (institute of Medical Education Research Rotterdam). Zij houdt zich bezig met de ontwikkeling en implementatie van blended leren voor diverse medische opleidingen en is met name geïnteresseerd in ontwerpvraagstukken bij online simulatieprogramma’s en games. Zij promoveerde in 2015 op het onderwerp ‘Serious games and blended learning; effects on performance in medical education’.

Hieronder is een kleine toelichting van haar onderzoek te lezen: 

Serious games zijn veelbelovend om vaardigheden op een motiverende en efficiënte wijze te trainen. Ze worden steeds meer gebruikt maar er is nog weinig bekend over hun effectiviteit en optimale ontwerpkeuzes. Met een serious game voor de training van vaardigheden acute zorg is onderzocht  a) wat de effectiviteit is van de game voor de ontwikkeling van de beoogde vaardigheden, b) wat het effect van meer/minder natuurgetrouwe patiëntcasuïstiek op vaardigheden en motivatie. Dit is bij artsen (a) en medische studenten (b) onderzocht. De game leidt bij artsen tot betere klinische vaardigheden. Bij studenten is er echter, in vergelijking met de controlegroep, geen verbeterd effect bij beide ’patiëntcasus’  groepen. Wel vinden studenten de game erg motiverend. Deze resultaten suggereren op een ‘expertise reversal effect’ tussen kennisniveau van de lerende (arts/ student) en het instructieformat. Een hoge natuurgetrouwheid van leertaken stimuleert motivatie en mentale inspanning, maar kan cognitieve overbelasting veroorzaken en bij onervaren studenten het leren belemmeren.

Wilt u de presentatie van Mary Dankbaar (nogmaals) bekijken? Klik dan hieronder.

Klik hier


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s